Coğrafyamız
GannuÅŸi: Esed ile SisiÂ’nin geleceÄŸi yok
Washington’da temaslarda bulunan Tunus’taki Nahda hareketinin lideri Raşid Gannuşi, “Suriye’deki Esed rejimi ile Mısır’daki Sisi rejiminin kesinlikle geleceği yok" dedi.
Tunus Nahda Hareketi Lideri RaÅŸid GannuÅŸi, ABD’nin baÅŸkenti Washington’da ‘Carnegie Endowment for International Peace’ adlı düÅŸünce kuruluÅŸunda düzenlenen panelde konuÅŸtu.
Tunus’ta demokrasi alanında atılan adımları ve kaydedilen baÅŸarıları anlatan GannuÅŸi, ülkedeki Ä°slamcı gruplarla laiklerin baÅŸarısının bir model oluÅŸturduÄŸunu, bunun da tüm bölgede dikkat çektiÄŸini vurguladı.
GannuÅŸi hem laikleri hem de Ä°slamcıları destekleyen grupların oluÅŸturacağı koalisyon hükümetinin Tunus’un geleceÄŸi için önemli olduÄŸunu, tüm kesimlerin kesinlikle birlikte hareket etmesi gerektiÄŸini ifade etti.
‘Esed ile Sisi rejimlerinin geleceÄŸi yok’
GannuÅŸi, bölge ülkelerinde yaÅŸanan geliÅŸmelerle ilgili soruları da yanıtladı.
Arap Baharı’nın, bulundukları coÄŸrafya üzerinde birçok olumlu etkisi olduÄŸuna iÅŸaret eden GannuÅŸi, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:
“Suriye’deki Esed ile Mısır’daki Sisi rejiminin kesinlikle geleceÄŸi yok. Arap Baharı çok önemli bir baÅŸarı gerçekleÅŸtirdi. Ä°nsanların arasındaki korku bitti. Araplar bu devrim sayesinde en basit ÅŸekilde diktatörlerin ve despotların yeterince güçlü olmadığını anladı. Ä°nsanlar kendi kapasitelerini, var olan enerjilerini keÅŸfetti. Suriye’de de insanların bunu baÅŸarması an meselesidir. Arapların bir gün, er ya da geç demokrasiye ulaÅŸacakları konusunda oldukça iyimserim.”
‘Demokrasiden korkanlar deÄŸiÅŸimi durdurmak istedi’
Mısır’daki geliÅŸmelerle ilgili bir soru üzerine GannuÅŸi, demokrasilerde yanlışların yapılabileceÄŸini ancak bu yanlışların orduyla deÄŸil, sandıkta çözülmesi gerektiÄŸine vurgu yaptı.
Mısır’ın kendileri için önemli bir ülke olduÄŸunu vurgulayan GannuÅŸi, “Mısır, Arapların lider ülkesidir. Bugün Mısır’daki zorluklar çözümü kolay olan zorluklar deÄŸil. Demokrasiyi önemsemeyenler, demokrasiden korkanlar Mısır’da deÄŸiÅŸimi durdurmak istedi. Bu, çok açık. Bu, Mursi hükümetinin yaptıklarıyla mı alakalı? Evet, Mursi hükümetinin birçok yanlış yaptığını düÅŸünüyorum. Ancak Muhammed Mursi ülkenin seçilmiÅŸ bir CumhurbaÅŸkanı olarak göreve geldi. Demokrasilerde yanlışlar yapılabilir. Ancak demokrasilerde yapılan yanlışları düzeltmenin yolu seçimlerden geçiyor. Demokraside yanlışları orduya sığınarak veya insanları katlederek düzeltemezsiniz” yorumunda bulundu.
Henüz yorum yapılmamış.